Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

PRIOPĆENJE

Boris Vujčić, guverner HNB-a sastao se s Valdisom Dombrovskisom, potpredsjednikom Europske komisije zaduženog za gospodarstvo

13.9.2021.

Guverner Boris Vujčić sastao se danas u Hrvatskoj narodnoj banci s  izvršnim potpredsjednikom Europske komisije zaduženog za gospodarstvo Valdisom Dombrovskisom, a tom prilikom su razgovarali o hrvatskom putu prema euru i ulasku u europodručje, operativnim pripremama potrebnim za uvođenju eura, te o godini dana koja je protekla u pripremama nakon što je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u europski tečajni mehanizam, a HNB u blisku suradnju s Europskom središnjom bankom.

Guverner je podsjetio i da je u petak 10. rujna potpisan Memorandum o razumijevanju između Republike Hrvatske, država članica europodručja i Europske komisije o početku proizvodnje eurokovanica i o pripremnim aktivnostima prije početka proizvodnje, kojim se uređuju pitanja vezana uz pripremne aktivnosti za uvođenje eura, odnosno aktivnosti za proizvodnju eurokovanica s nacionalnom, hrvatskom stranom.

"Iskreno bih želio zahvaliti Europskoj komisiji i njezinom izvršnom potpredsjedniku g. Dombrovskisu na potpori našim naporima na putu za ulazak u europodručje", rekao je guverner Vujčić.

Valdis Dombrovskis istaknuo je da je Hrvatska je zacrtala ambiciozni cilj ulaska u eurozonu, 1. siječnja 2023., te pohvalio rad hrvatskih vlasti na ostvarivanju tog cilja. "Europska komisija podupire Hrvatsku u tim nastojanjima i nadamo se da ćemo uskoro primiti Hrvatsku u europodručje", rekao je Valdis Dombrovskis.

Guverner Vujčić i izvršni potpredsjednik Dombrovskis spomenuli su važnost zaštite potrošača, odnosno osiguravanje nadzora cijena u procesu zamjene kune s eurom.

priopćenja, intervjui...

PRIOPĆENJA, INTERVJUI...

Euro i mitovi o euru
13.10.2021.
Euro i mitovi o euru

Kolumna guvernera Borisa Vujčića za tjednik Nacional, objavljena 12. listopada 2021.

Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji
INTERVJU
26.11.2020.
Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji "Druga strana"

Viceguverner HNB-a Michael Faulend naglasio je da će središnji paritet određen na razini 1 euro = 7,53450 kuna, po kojemu je Hrvatska ušla u tečajni mehanizam ERM II, vjerojatno biti i tečaj konverzije pri ulasku u europodručje.

Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj
PRIOPĆENJE
30.10.2017.
Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

U ponedjeljak 30. listopada u zagrebačkom hotelu Westin započinje konferencija o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.