Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

ESB uspostavlja blisku suradnju s hrvatskom središnjom bankom

  • Upravno vijeće ESB-a donijelo je odluku o uspostavi bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom.
  • Izravni nadzor hrvatskih značajnih institucija počet će 1. listopada 2020., nakon dovršetka postupka procjene značajnosti institucija.

Nakon što su ispunjeni potrebni nadzorni i zakonodavni preduvjeti, Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) donijelo je odluku o uspostavi bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom. Danas je također najavljeno uključivanje hrvatske kune u europski tečajni mehanizam (ERM II). Tim dvama koracima otvara se put za buduće sudjelovanje Hrvatske u europodručju.

Odluka o bliskoj suradnji stupit će na snagu 14 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Od 1. listopada 2020. ESB će biti nadležan za izravni nadzor značajnih institucija u Republici Hrvatskoj, za zajedničke postupke za sve nadzirane subjekte i za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija. U međuvremenu će provesti i procjenu kojom će utvrditi banke koje ispunjavaju kriterije za svrstavanje među značajne institucije.

Nadzor banaka ESB-a i Hrvatska narodna banka obavljaju pripreme kako bi omogućili neometan prijelaz na novi nadzorni režim.

»Iznimno nam je drago što možemo poželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u jedinstveni nadzorni mehanizam i obitelj nadzora banaka ESB-a«, kazao je Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora ESB-a. »To je važan korak u povijesti bankovne unije jer ona više neće obuhvaćati samo članice europodručja.«

Predstavnik Hrvatske narodne banke u Nadzornom odboru ESB-a imat će jednaka prava i obveze kao i svi drugi članovi, što uključuje i glasačko pravo.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Nicosu Keranisu, tel. +49 172 758 7237.

Europska središnja banka
glavna uprava Odnosi s javnošću
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt na Majni, Njemačka
telefon: +49 69 1344 7455, e-adresa: media@ecb.europa.eu
mrežne stranice: www.bankingsupervision.europa.eu

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica