Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Eurokovanice

30.10.2017.
Foto: © Europska središnja banka

Serija eurokovanica sastoji se od osam različitih apoena: 1 cent, 2 centa, 5, 10, 20 i 50 centi te 1 € i 2 €. Eurokovanice imaju zajedničku stranu i nacionalnu stranu. Nacionalna strana upućuje na državu izdavateljicu. Zajedničke strane kovanica dizajnirao je g. Luc Luycx iz Belgijske kraljevske kovnice.

Kovanice prikazuju Europsku uniju ili Europu i simboliziraju jedinstvo EU-a. Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi Europa je prikazana na zemaljskoj kugli u odnosu na Afriku i Aziju.

Sve eurokovanice mogu se koristiti bilo gdje u europodručju.

Za razliku od novčanica, eurokovanice su još uvijek u nacionalnoj nadležnosti, a ne u nadležnosti ESB-a. Ako država europodručja namjerava izdati kovanice s novim motivima, primjerice na prigodnoj kovanici, mora o tome obavijestiti Europsku komisiju. Komisija će tu informaciju objaviti u višejezičnom Službenom listu Europske unije (serija C). To je mjerodavan izvor, na temelju kojega ESB ažurira podatke o eurokovanicama na svojim mrežnim stranicama.

Više o kovanicama eura možete pročitati na sljedećim poveznicama: https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/html/index.hr.html i http://www.nove-euronovcanice.eu/ .

Sadržaj preuzet sa stranice Europske središnje banke

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica