Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

O euru

Eurokovanice

30.10.2017.
Foto: © Europska središnja banka

Serija eurokovanica sastoji se od osam različitih apoena: 1 cent, 2 centa, 5, 10, 20 i 50 centi te 1 € i 2 €. Eurokovanice imaju zajedničku stranu i nacionalnu stranu. Nacionalna strana upućuje na državu izdavateljicu. Zajedničke strane kovanica dizajnirao je g. Luc Luycx iz Belgijske kraljevske kovnice.

Kovanice prikazuju Europsku uniju ili Europu i simboliziraju jedinstvo EU-a. Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi Europa je prikazana na zemaljskoj kugli u odnosu na Afriku i Aziju.

Sve eurokovanice mogu se koristiti bilo gdje u europodručju.

Za razliku od novčanica, eurokovanice su još uvijek u nacionalnoj nadležnosti, a ne u nadležnosti ESB-a. Ako država europodručja namjerava izdati kovanice s novim motivima, primjerice na prigodnoj kovanici, mora o tome obavijestiti Europsku komisiju. Komisija će tu informaciju objaviti u višejezičnom Službenom listu Europske unije (serija C). To je mjerodavan izvor, na temelju kojega ESB ažurira podatke o eurokovanicama na svojim mrežnim stranicama.

Više o kovanicama eura možete pročitati na sljedećim poveznicama: https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/html/index.hr.html i http://www.nove-euronovcanice.eu/ .

Sadržaj preuzet sa stranice Europske središnje banke

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica

30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

30.10.2017.