Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

O euru

Euronovčanice

30.10.2017.
Foto: © Europska središnja banka

Euronovčanice se izdaju u sedam apoena: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € i 500 €. One su zakonsko sredstvo plaćanja diljem europodručja.

Na novčanicama su prikazani arhitektonski stilovi iz različitih razdoblja europske povijesti.  Na prednjoj strani obiju serija euronovčanica prikazani su prozori i vrata. Oni simboliziraju europski duh otvorenosti i suradnje. Mostovi na stražnjoj strani simboliziraju komunikaciju između naroda Europe te između Europe i ostatka svijeta. Prozori, vrata i mostovi prikazani na novčanicama stilizirane su ilustracije, a ne slike dijelova ni cijelih stvarnih građevina.

Euronovčanice se proizvode sofisticiranom tiskarskom tehnologijom. Imaju niz istaknutih zaštitnih obilježja, koja služe za odvraćanje krivotvoritelja i zahvaljujući kojima ih je lako razlikovati od krivotvorenih novčanica bez uporabe posebne opreme.

Više o novčanicama eura možete pročitati na sljedećim poveznicama: https://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.hr.html i http://www.nove-euronovcanice.eu/.

Sadržaj preuzet sa stranice Europske središnje banke.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica

30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

30.10.2017.