Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Euronovčanice

30.10.2017.
Foto: © Europska središnja banka

Euronovčanice se izdaju u sedam apoena: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € i 500 €. One su zakonsko sredstvo plaćanja diljem europodručja.

Na novčanicama su prikazani arhitektonski stilovi iz različitih razdoblja europske povijesti.  Na prednjoj strani obiju serija euronovčanica prikazani su prozori i vrata. Oni simboliziraju europski duh otvorenosti i suradnje. Mostovi na stražnjoj strani simboliziraju komunikaciju između naroda Europe te između Europe i ostatka svijeta. Prozori, vrata i mostovi prikazani na novčanicama stilizirane su ilustracije, a ne slike dijelova ni cijelih stvarnih građevina.

Euronovčanice se proizvode sofisticiranom tiskarskom tehnologijom. Imaju niz istaknutih zaštitnih obilježja, koja služe za odvraćanje krivotvoritelja i zahvaljujući kojima ih je lako razlikovati od krivotvorenih novčanica bez uporabe posebne opreme.

Više o novčanicama eura možete pročitati na sljedećim poveznicama: https://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.hr.html i http://www.nove-euronovcanice.eu/.

Sadržaj preuzet sa stranice Europske središnje banke.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica