Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

INTERVJU

Zamjenica guvernera o uvođenju eura u Hrvatskoj

4.9.2020.

 

Uvođenje eura 1. siječnja 2023. je ostvarivo, poručio je guverner HNB-a Boris Vujčić na znanstveno stručnoj konferenciji u Opatiji. Hrvatska je ovo ljeto 10. srpnja ušla u europski tečajni mehanizam ERM II, što je ključan korak u procesu uvođenja eura, i to po tečaju od 7,53450 kn za 1,00 EUR. To međutim ne mora biti konačan tečaj po kojem će se izvršiti konverzija jer će on biti određen 6 mjeseci prije uvođenja eura kao službene valute, pa hoćemo li od 2023. zaista imati novu valutu i jesmo li na to spremni, odgovor nam je dala zamjenica guvernera HNB-a gospođa Sandra Švaljek.

Hoćemo li uvesti euro baš 1. 1. 2023. godine to nije zahvalno govoriti, međutim svi preduvjeti postoje i ozbiljno se radi na tome da se to upravo i dogodi.

U europskom tečajnom mehanizmu moramo provesti minimalno dvije godine kroz koje se provjerava zadovoljavamo li kriterije iz Maastrichta. Isto tako će se provjeravati provodi li Hrvatska 8 mjera iz 4 područja na koje smo se također obvezali.

Do 1. 1. 2023. imamo još dvije i pol godine, to je dovoljno dugo razdoblje da se provede sve što treba provesti prije uvođenja eura, s time da već sada postoji vrlo jasan plan aktivnosti da se provedu sve pripreme za uvođenje eura i u tom planu aktivnosti nema prostora za predah, ali on je ostvariv.

Ipak veliku neizvjesnost kako na hrvatskoj tako na europskoj globalnoj razini donijela je pandemija koronavirusa, može li nam ona pomrsiti planove i odgoditi uvođenje eura?

Zbog porasta fiskalnog deficita javnog duga mi ove godine, 2020. godine zbog pandemijske krize nećemo ostvariti maastrichtske kriterije, međutim već 2021. godine postoji vrlo velika vjerojatnost da će se ostvariti maastrichtski kriteriji i u fiskalnom dijelu, znači što se tiče proračunskog salda javnog duga, tako da mi ocjenjujemo da ćemo dobiti zeleno svjetlo za uvođenje eura 2023. godine.

A što o tome misle građani; prema zadnjem istraživanju najveći dio daje zeleno svjetlo euru, no isto tako strahuju da će posljedice biti negativne i da će doći do povećanja cijena. U HNB-u su svjesni te bojazni i zbog toga su detaljno proučili postupke drugih zemalja koje su uvodile euro.

I to stvarno mogu umiriti javnost jer kad pogledamo iskustvo zemalja koje su prije nas uvodile euro kao što su baltičke zemlje, Slovačka, Slovenija, u njima je porast cijena uvođenjem eura bio marginalan, dakle radi se o prosječnom povećanju cijena u visini 0,23%, to znači ako je nešto 100 kn koštalo prije, 100 novčanih jedinica prije uvođenja eura, ta cijena je porasla samo za 0,23, to je doista marginalno povećanje cijena.

Ako se pitate što će biti s depozitima i kreditima, oni će se automatski konvertirati u euro bez ikakve naknade bez potrebe dolaska u banku, i to po jedinstvenom tečaju.

Dakle neće biti prodajnog i kupovnog tečaja nego jedinstveni konverzijski tečaj. Vrlo velika vjerojatnost postoji da će konverzijski tečaj biti identičan sada određenom središnjem paritetu. Taj središnji paritet je određen na razini 7,53450, dakle sa svih 5 decimala i 6 znamenki i znači postoji najveća vjerojatnost da će upravo to biti taj jedinstveni tečaj konverzije.

A po istom će se onda pretvoriti i plaća, ne?

Naravno, za sve konverzije vrijedit će taj jedan jedinstveni tečaj, znači samo plaće koje su sada u kunama po tom tečaju će se konvertirati u eure. Zbog uvođenja eura nema baš nikakvog razloga za smanjenje plaća.

A na pojedina istraživanja da bi uvođenjem eura mogle poskupjeti nekretnine gospođa Švaljek nam je rekla.

Dakle, u ovom trenutku zbog uvođenja eura mi ne očekujemo nikakve direktne poremećaje na bilo kojem dijelu tržišta, bilo da se radi o tržištu nekretnina ili financijskim tržištima. Međutim, što će se dogoditi na tim tržištima ovisi o sijaset drugih faktora koji će djelovati na ta tržišta tijekom vremena odnosno do ulaska u eurozonu.

Većina ljudi po prirodi ne reagira dobro na promjene jer one donose neizvjesnost, ipak za kraj još jedna umirujuća poruka.

Mi se vrlo pažljivo i u svim detaljima pripremamo za uvođenje eura i ono što je bitno poručiti građanima je da će svi detalji prelaska na euro biti vrlo jasno obrazloženi u nacionalnom planu zamjene hrvatske kune eurom.

Taj plan je trenutačno u visokoj fazi izrade i javnost će biti s njime upoznata, i to već ove jeseni.

priopćenja, intervjui...

PRIOPĆENJA, INTERVJUI...

Euro i mitovi o euru
13.10.2021.
Euro i mitovi o euru

Kolumna guvernera Borisa Vujčića za tjednik Nacional, objavljena 12. listopada 2021.

Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji
INTERVJU
26.11.2020.
Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji "Druga strana"

Viceguverner HNB-a Michael Faulend naglasio je da će središnji paritet određen na razini 1 euro = 7,53450 kuna, po kojemu je Hrvatska ušla u tečajni mehanizam ERM II, vjerojatno biti i tečaj konverzije pri ulasku u europodručje.

Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj
PRIOPĆENJE
30.10.2017.
Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

U ponedjeljak 30. listopada u zagrebačkom hotelu Westin započinje konferencija o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.