Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Hoće li gospodarstvenici imati dodatne troškove u vezi s prilagodbom u gotovinskom poslovanju i platnom prometu?

Uvođenje eura donijet će nekoliko promjena i troškova za poduzetnike. Otprilike pet mjeseci prije dana uvođenja eura započet će primjena pravila o dvojnom iskazivanju cijena kojeg će se morati pridržavati svi trgovci, ugostitelji i svi ostali poduzetnici koji posluju s građanima. To će iziskivati prilagodbu cjenika u fizičkom i elektroničkom obliku, izmjene brošura te softversku prilagodbu blagajni kako bi na računima iznosi bili iskazani u obje valute. Poduzetnici će morati prilagoditi sustave koji obrađuju financijske informacije za prelazak na euro kao službenu valutu.

Također, trgovci i ostali poduzetnici koji posluju s gotovim novcem morat će se prije dana uvođenja eura (posredna predopskrba poduzeća) opskrbiti preko banaka novčanicama i kovanicama eura kako bi mogli svojim klijentima uzvraćati eure od prvog dana. Očekuje se da će po ovoj osnovi poduzetnici imati vrlo male jednokratne troškove.

Konverzija depozita i kreditnih obveza provest će se automatski 1. siječnja bez ikakvih troškova za poduzetnike. Banke će snositi troškove povezane sa zamjenom novčanica i kovanica kuna za eure.

Pitanja i odgovori
Cijene i euro HNB i euro Hrvatska i euro Jedinstveni nadzorni mehanizam Jedinstveni sanacijski mehanizam Konverzija Koristi uvođenja eura Kriteriji za uvođenje eura Općenito o euru Troškovi i rizici uvođenja eura