Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Hrvatska u cijelosti provela obveze preuzete za ulazak u ERM II


 

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić obavijestili su službenim pismom predsjednika Euroskupine, predsjednicu Europske središnje banke, ministre financija država članica europodručja, ministra financija i guvernera središnje banke Danske te izvršnog potpredsjednika Europske komisije zaduženog za gospodarstvo u interesu građana o provedbi reformskih mjera na koje se Republika Hrvatska prethodno, u srpnju 2019., obvezala u pismu namjere za ulazak u tečajni mehanizam ERM II koji prethodi uvođenju eura kao službene valute. U pismu guvernera Vujčića i ministra Marića navodi se da su te preuzete obveze u cijelosti provedene. Preostalo je još izvršenje mjere o uspostavi bliske suradnje s ESB-om, koja je predmet zasebnog postupka ocjene koji provodi ESB.

Od stranaka tečajnog mehanizma ERM II guverner HNB-a i ministar financija RH zatražili su da pozovu Europsku komisiju i ESB da formalno ocijene provedbu tih obveza, djelujući u okviru područja nadležnosti u skladu s odredbama Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije i sekundarnog zakonodavstva.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica