Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Hrvatska u cijelosti provela obveze preuzete za ulazak u ERM II


Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić obavijestili su službenim pismom predsjednika Euroskupine, predsjednicu Europske središnje banke, ministre financija država članica europodručja, ministra financija i guvernera središnje banke Danske te izvršnog potpredsjednika Europske komisije zaduženog za gospodarstvo u interesu građana o provedbi reformskih mjera na koje se Republika Hrvatska prethodno, u srpnju 2019., obvezala u pismu namjere za ulazak u tečajni mehanizam ERM II koji prethodi uvođenju eura kao službene valute. U pismu guvernera Vujčića i ministra Marića navodi se da su te preuzete obveze u cijelosti provedene. Preostalo je još izvršenje mjere o uspostavi bliske suradnje s ESB-om, koja je predmet zasebnog postupka ocjene koji provodi ESB.

Od stranaka tečajnog mehanizma ERM II guverner HNB-a i ministar financija RH zatražili su da pozovu Europsku komisiju i ESB da formalno ocijene provedbu tih obveza, djelujući u okviru područja nadležnosti u skladu s odredbama Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije i sekundarnog zakonodavstva.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica

30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

30.10.2017.