Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Izdavanje i optjecaj

30.10.2017.
Foto: © Europska središnja banka

I Europska središnja banka i središnje banke država europodručja zakonski su ovlašteni izdavatelji euronovčanica. Ali u praksi samo nacionalne središnje banke fizički izdaju euronovčanice (kao i kovanice) i povlače ih iz optjecaja. ESB nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama. Kada je riječ o eurokovanicama, zakonski izdavatelji su države europodručja. Europska komisija koordinira sve aktivnosti u vezi s eurokovanicama na razini europodručja.

ESB je odgovoran za nadgledanje aktivnosti nacionalnih središnjih banaka i za poticanje daljnjeg usklađivanja gotovinskih usluga unutar europodručja, dok su nacionalne središnje banke odgovorne za funkcioniranje vlastitih nacionalnih sustava distribucije gotovine. Nacionalne središnje banke puštaju novčanice i kovanice u optjecaj putem bankarskog sustava i, u manjoj mjeri, putem maloprodaje. ESB ne može obavljati te zadaće jer nema vlastite tehničke odjele (jedinice za distribuciju, jedinice za obradu novčanica, trezore itd.).

 

Sadržaj preuzet sa stranice Europske središnje banke.
Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica