Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

O euru

Izdavanje i optjecaj

30.10.2017.
Foto: © Europska središnja banka

I Europska središnja banka i središnje banke država europodručja zakonski su ovlašteni izdavatelji euronovčanica. Ali u praksi samo nacionalne središnje banke fizički izdaju euronovčanice (kao i kovanice) i povlače ih iz optjecaja. ESB nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama. Kada je riječ o eurokovanicama, zakonski izdavatelji su države europodručja. Europska komisija koordinira sve aktivnosti u vezi s eurokovanicama na razini europodručja.

ESB je odgovoran za nadgledanje aktivnosti nacionalnih središnjih banaka i za poticanje daljnjeg usklađivanja gotovinskih usluga unutar europodručja, dok su nacionalne središnje banke odgovorne za funkcioniranje vlastitih nacionalnih sustava distribucije gotovine. Nacionalne središnje banke puštaju novčanice i kovanice u optjecaj putem bankarskog sustava i, u manjoj mjeri, putem maloprodaje. ESB ne može obavljati te zadaće jer nema vlastite tehničke odjele (jedinice za distribuciju, jedinice za obradu novčanica, trezore itd.).

 

Sadržaj preuzet sa stranice Europske središnje banke.
Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica

30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

30.10.2017.