Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Jesmo li spremni za euro?

Hrvatska je danas ekonomski relativno razvijenija nego što su neke sadašnje članice europodručja bile u trenutku pokretanja procesa uvođenja eura. Visok stupanj relativne razvijenosti, tj. visok stupanj realne konvergencije, potreban je da bi država članica pridobila potporu drugih država članica za ulazak u tečajni mehanizam ERM II. Može se stoga reći da je Hrvatska spremna započeti pregovore o mogućem ulasku u mehanizam ERM II.

Hrvatskom su gospodarstvu potrebne daljnje reforme kako bi se dohodak građana približio razinama koje prevladavaju u europodručju. Iako se razvijenost hrvatskog gospodarstva čini dostatnom za ulazak u mehanizam ERM II., poduzimat će se daljnji napori u smjeru uklanjanja glavnih ranjivosti i poticanja održivog gospodarskog rasta.

Hrvatska kao članica EU-a ima prostora za podizanje životnog standarda građana na znatno višu razinu od sadašnje.

 

Članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj je do sada donijelo vidljive koristi u obliku snažnog rasta izvoza u druge države članice i priljeva sredstava iz europskih fondova. U takvim uvjetima, Hrvatska danas ostvaruje zdrav i uravnotežen gospodarski rast uvelike temeljen na izvozu, za razliku od razdoblja prije 2008. kada je glavni pokretač rasta bila prekomjerna domaća potražnja. Odgovornom ekonomskom politikom stvorit će se preduvjeti da se stabilan i uravnotežen gospodarski rast nastavi. Vlada je stoga usredotočena na provedbu strukturnih reformi u svim ključnim područjima, uključujući javnu upravu, pravosuđe, obrazovanje, mirovinski i zdravstveni sustav te javne financije, pri čemu je naglasak na mjerama za porezno i administrativno rasterećenje privatnog sektora. Te reforme poboljšat će ukupno poslovno okružje u Hrvatskoj i tako pridonijeti konkurentnosti i rastu hrvatskog gospodarstva.

Pitanja i odgovori
Cijene i euro HNB i euro Hrvatska i euro Jedinstveni nadzorni mehanizam Jedinstveni sanacijski mehanizam Konverzija Koristi uvođenja eura Kriteriji za uvođenje eura Općenito o euru Troškovi i rizici uvođenja eura