Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

PRIOPĆENJE

Održana sjednica Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane eurokovanica

1.6.2021.

Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura održala je 1. lipnja 2021. svoju drugu sjednicu.

Na sastanku su razmatrane brojne mogućnosti za motive na nacionalnoj strani eurokovanica. Članovi Komisije za odabir, predstavnici relevantnih institucija i stručnih udruga, savjetodavna su i stručna podrška Komisiji za novac te će joj u sljedećem razdoblju – uz sudjelovanje šire hrvatske javnosti – pomoći u odabiru mogućih motiva za hrvatsku stranu eurokovanica.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica