Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Prednosti, nedostaci i preduvjeti uvođenja eura u Hrvatsku

21.11.2017.
Foto: © Adobe Stock

Na okruglom stolu "Prednosti, nedostaci i preduvjeti uvođenja eura u Hrvatsku" održanom 15. studenog o.g. u organizaciji stranke "Promijenimo Hrvatsku" viceguverner Hrvatske narodne banke Vedran Šošić u svom je izlaganju govorio o koristima i troškovima priključenja Republike Hrvatske europodručju. Istaknuo je da je Eurostrategija zamišljena kao podloga za javnu raspravu i polazišna točka za započinjanje procesa uvođenja eura. Politike potrebne za dobivanje potpore za ulazak u tečajni mehanizam i kvalitetnu pripremu za članstvo u europodručju potrebne su ujedno i radi nas samih, neovisno o dinamici pridruživanja europodručju, rekao je viceguverner Šošić.

U tri panela sudionici su raspravljali o značenju koje euro ima u Hrvatskoj te o mogućnosti njegova uvođenja. Na skupu je dan prikaz stanja hrvatskog gospodarstva, a posebno je istaknuta važnost provođenja strukturnih reformi. Zaključeno je da su strukturne reforme važne bez obzira na to kada će se, i hoće li se, euro uvesti u Hrvatsku. Poseban je dio diskusije posvećen iskustvima drugih zemalja nakon uvođenja eura, a mogla su se čuti različita mišljenja u utjecaju uvođenja eura na gospodarske performanse novih članica europodručja i poželjnom tempu uvođenja eura u Hrvatskoj.

Na okruglom stolu sudjelovali su dr. Ivan Lovrinović, zastupnik stranke "Promijenimo Hrvatsku" u Hrvatskom saboru i član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora, dr. sc. Zsolt Darvas (Institut Bruegel, Bruxelles), doc. dr. sc. Dubravko Radošević, (Ekonomski institut, Zagreb), prof. dr. sc. Drago Jakovčević (Ekonomski fakultet, Zagreb), Zdravko Mršić, prof. dr. sc. Vladimir Čavrak (Ekonomski fakultet, Zagreb), dr. sc. Neven Vidaković (Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Zagreb), prof. dr. sc. Franjo Štiblar (Pravni fakultet, Ljubljana i Ekonomski institut, Ljubljana), prof.dr.sc Ljubo Jurčić, Ivan Rubinić, mag. oec. (Pravni fakultet, Rijeka) i Marin Škibola, mag. oec.

Prezentacija viceguvernera Vedrana Šošića "Koristi i troškovi priključenja Republike Hrvatske europodručju"

Izlaganje dr. sc. Zsolta Darvasa "After the crisis: what new lessons for euro adoption?"

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica