Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Objavljeno na stranicama Europske središnje banke 10. srpnja 2020. (https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2020/html/ecb.pr200710_1~88c0f764e7.en.html)

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II). U postupku odlučivanja sudjelovala je i Europska komisija, a provedena su i savjetovanja s Gospodarskim i financijskim odborom.

Središnji paritet hrvatske kune utvrđen je na razini 1 euro = 7,53450 kuna.

Poštovat će se standardni raspon fluktuacije od plus ili minus 15 posto u odnosu na središnji paritet hrvatske kune.

Sporazum o sudjelovanju hrvatske kune u tečajnom mehanizmu ERM II zasniva se, među ostalim, na obvezi Hrvatske o istodobnom ulasku u bankovnu uniju i tečajni mehanizam ERM II kao i na cjelovitoj provedbi skupine mjera od visoke važnosti za nesmetano sudjelovanje u tečajnom mehanizmu ERM II, a koje su hrvatska tijela vlasti opisala u svojem pismu namjere od 4. srpnja 2019. Te se mjere odnose na sljedećih šest područja: nadzor banaka, makroprudencijalni okvir, okvir za borbu protiv pranja novca, prikupljanje, izrada i diseminacija statističkih podataka, upravljanje u javnom sektoru i smanjenje financijskoga i administrativnog opterećenja za gospodarstvo. Stranke tečajnog mehanizma ERM II pozdravljaju pozitivnu ocjenu Europske središnje banke i Europske komisije o provedbi preuzetih obveza. Europska središnja banka danas je najavila i uspostavu bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom.[1]

Sporazum o sudjelovanju hrvatske kune u tečajnom mehanizmu ERM II dodatno je popraćen čvrsto preuzetom obvezom hrvatskih tijela vlasti o provedbi razboritih ekonomskih politika u cilju očuvanja gospodarske i financijske stabilnosti i postizanja visokog stupnja održive ekonomske konvergencije. Hrvatska tijela vlasti obvezala su se provesti posebne mjere za sprječavanje pranja novca, poslovno okruženje, poduzeća u državnom vlasništvu i jačanje stečajnog okvira.

Hrvatska tijela vlasti, zajedno s nadležnim tijelima Europske unije, pomno će pratiti razvoj makroekonomske politike i provedbu navedenih mjera u odgovarajućim okvirima.

ESB i Hrvatska narodna banka objavit će obvezne intervencijske tečajeve u ERM II u vrijeme otvaranja deviznih tržišta 13. srpnja.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

10.7.2020.

Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Proizvodnja i zalihe novčanica