Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Proizvodnja i zalihe novčanica

30.10.2017.
Foto: © Europska središnja banka

Upravno je vijeće ESB-a u travnju 2001. odlučilo da nakon početnog prelaska na eurogotovinu proizvodnja euronovčanica treba biti decentralizirana i udružena. Stoga je od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica određenih apoena. Svaka banka snosi troškove proizvodnje dijela novčanica koji joj je dodijeljen.

Upravno je vijeće u rujnu 2002. odlučilo stvoriti strateške zalihe Eurosustava (ESS). Te će se zalihe upotrijebiti u slučaju nepredviđenih okolnosti, tj. ako se logističke zalihe Eurosustava pokažu nedovoljnima da bi zadovoljile neočekivani rast potražnje za novčanicama ili u slučaju iznenadnog prekida u opskrbi novčanicama.

Logističke i strateške zalihe garancija su da će nacionalne središnje banke moći odgovoriti na bilo kakvu promjenu potražnje za novčanicama bez obzira na to je li riječ o potražnji unutar ili izvan europodručja. Logističke zalihe odgovor su na potražnju za novčanicama do koje dolazi u uobičajenim okolnostima kada je potrebno

  • zamijeniti neprikladne novčanice (loše kvalitete) kad iz optjecaja ponovo stignu u banku
  • prilagoditi se očekivanom porastu količine novca u optjecaju
  • prilagoditi se sezonskim oscilacijama u potražnji i
  • optimizirati prijevoz novčanica između podružnica središnje banke.

Sadržaj preuzet sa stranice Europske središnje banke.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica