Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Provjerite svoje znanje o Europi i osvojite nagrade

7.5.2018.

 

U povodu obilježavanja Dana Europe, koji se još naziva i Schumanov dan prema Schumanovoj deklaraciji iz 1950. godine, Europska centralna banka i Eurosustav pokrenuli su kviz u kojem svi građani Europske unije mogu testirati svoje znanje o Europi, sportu i kulturi. Kviz ima i nagradni karakter za one najbolje, a odigrati ga možete do 18. svibnja 2018. Pristup je dostupan na svim službenim europskim jezicima. Od 20 najboljih igrača, 10 će dobiti ulaznicu za Dane kulture koji će se održati u Frankfurtu u listopadu, kao i vođenu turu kroz glavnu zgradu ECB-a, a troškove putovanja i jednog noćenja snosit će ECB. Drugih 10 kao nagradu će dobiti blok s motivom novčanice od 10 eura i potpisom predsjednika ECB-a Maria Draghia.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica