Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Što je jedinstveni sanacijski mehanizam?

Jedinstveni sanacijski mehanizam (Single Resolution Mechanism; SRM) jedan je od tri stupa na kojima počiva bankovna unija. Sastoji se od Jedinstvenog sanacijskog odbora (Single Resolution Board; SRB) i nacionalnih sanacijskih tijela. Ostala dva stupa bankovne unije čine jedinstveni nadzorni mehanizam (Single Supervisory Mechanism, SSM) i zajednički sustav osiguranja depozita, koji još nije dovršen.

SRB je odgovoran za sanacijsko planiranje u odnosu na sve subjekte u svojoj nadležnosti. To obuhvaća velike financijske institucije u zemljama bankovne unije, koja trenutačno okuplja zemlje europodručja, iako je važno naglasiti da je bankovna unija otvorena i zemljama članicama EU koje još nisu uvele euro.

Država članice EU-a može postati država sudionica u SRM-u po uspostavljanju bliske suradnje s ESB-om u skladu s Uredbom o SSM-u.

Pitanja i odgovori
Cijene i euro HNB i euro Hrvatska i euro Jedinstveni nadzorni mehanizam Jedinstveni sanacijski mehanizam Konverzija Koristi uvođenja eura Kriteriji za uvođenje eura Općenito o euru Troškovi i rizici uvođenja eura