Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

PRIOPĆENJE

Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

Zagreb, 30.10.2017.

 

U nastojanju da se hrvatsku javnost upozna s najvažnijim odrednicama procesa uvođenja eura u našoj zemlji te otvori i potakne javna rasprava o složenom i dugogodišnjem pristupanju europodručju, Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka organiziraju konferenciju "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj", koja će se održati u ponedjeljak 30. listopada 2017. u 9 sati, u zagrebačkom hotelu Westin.

Na konferenciji će biti predstavljena Strategija za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj koju su zajednički pripremile Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka. Strategija sagledava pretpostavke za uvođenje eura i razmatra učinke tog procesa uvažavajući političko i ekonomsko značenje pristupanja europodručju za Hrvatsku, kao i potrebu kvalitetne i pravovremene pripreme za taj događaj. Konferenciju će otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon čega slijede izlaganja posvećena strategiji uvođenja eura u Hrvatskoj: guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorit će o koristima i troškovima uvođenja eura u Hrvatskoj, faze tog postupka predstavit će ministar financija Zdravko Marić, a o aktivnostima do uvođenja eura i ekonomskoj politici nakon uvođenja eura govorit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Tema panel-rasprave u kojoj će sudjelovati guverner Vujčić i ministri Dalić i Marić bit će, između ostalog, ispunjavanje svih preduvjeta za uvođenje eura i pridobivanje podrške europskih partnera za ulazak u tečajni mehanizam ERM II. Također, u raspravi će se utvrditi koje će ekonomske politike Hrvatskoj biti na raspolaganju nakon uvođenja eura i na koji ih način treba iskoristiti da bi se smanjili rizici, ojačala konkurentnost gospodarstva i iskoristile sve pogodnosti članstva u monetarnoj uniji.

Što bi uvođenje eura donijelo građanima, poduzećima i financijskim institucijama?

Panel-rasprava u drugom dijelu konferencije trebala bi, između ostalog, dati odgovore na pitanja o tome hoće li uvođenjem eura napokon za građane nestati problemi proizišli iz valutne klauzule u kreditima te je li opravdana bojazan da pridruživanje europodručju automatski znači i više cijene. Ugledni predstavnici akademske zajednice, poduzeća, banaka, udruženja i udruga te nositelji novčane i ekonomske politike u Hrvatskoj ponudit će također odgovore na pitanja o tome što građani, nakon pridruživanja europodručju, mogu očekivati i glede kretanja kamatnih stopa. Panelisti će raspravljati i o mogućnostima povećavanja konkurentnosti poduzeća nakon uvođenja eura; hoće li tvrtkama naštetiti potpuno fiksiranje deviznog tečaja te kakav će biti učinak uvođenja eura na poslovanje banaka.

 

priopćenja, intervjui...

PRIOPĆENJA, INTERVJUI...

Euro i mitovi o euru
13.10.2021.
Euro i mitovi o euru

Kolumna guvernera Borisa Vujčića za tjednik Nacional, objavljena 12. listopada 2021.

Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji
INTERVJU
26.11.2020.
Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji "Druga strana"

Viceguverner HNB-a Michael Faulend naglasio je da će središnji paritet određen na razini 1 euro = 7,53450 kuna, po kojemu je Hrvatska ušla u tečajni mehanizam ERM II, vjerojatno biti i tečaj konverzije pri ulasku u europodručje.

Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj
PRIOPĆENJE
30.10.2017.
Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

U ponedjeljak 30. listopada u zagrebačkom hotelu Westin započinje konferencija o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.