Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Troškovi uvođenja eura

Uvođenje zajedničke valute sa sobom nosi i određene troškove. Oni su uglavnom jednokratni i po svojoj veličini i važnosti relativno niski. Jedan od njih je gubitak samostalne monetarne politike. Za Hrvatsku će to biti relativno mali trošak jer je i danas prostor za aktivno korištenje monetarne i tečajne politike sužen.

S druge strane, analize ukazuju da će zajednička monetarna politika Europske središnje banke – u kojoj će aktivno i ravnopravno sudjelovati i Hrvatska – odgovarati hrvatskom gospodarstvu.

Postoje i neki konkretni jednokratni financijski troškovi za Vladu i HNB. Odnose se na prijenos sredstava ESB-u i uplatu u instrument EU-a za pomoć državama članicama europodručja. Oba troška, s druge strane, donose i određena prava. Tako će HNB sudjelovati u donošenju odluka o zajedničkoj monetarnoj politici, a ako se Hrvatska nađe u financijskim poteškoćama moći će računati na pomoć iz zajedničkog instrumenta.

© Shutterstock
 

Pojedini dijelovi društva, konkretno banke, neki poslovni subjekti, državne institucije, snosit će i određene jednokratne troškovi konverzije koji će se pojaviti neposredno prije i u kratkom razdoblju nakon uvođenja eura. Oni se odnose na, primjerice, pribavljanje novčanica i kovanica eura (trošak za središnju banku i ministarstvo financija), prilagodbe bankomata, informatičkih i računovodstvenih sustava i tiskanje novih obrazaca ili, recimo cjenika, s iznosima u eurima. S druge strane, domaća će poduzeća imati priliku ponuditi svoja softverska rješenja i tisak, pa će na taj način najveći dio tog troška ostati u zemlji.

Pitanja i odgovori
Cijene i euro HNB i euro Hrvatska i euro Jedinstveni nadzorni mehanizam Jedinstveni sanacijski mehanizam Konverzija Koristi uvođenja eura Kriteriji za uvođenje eura Općenito o euru Troškovi i rizici uvođenja eura