Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Ulazak Hrvatske u ERM II znači i ulazak u bankovnu uniju


Bankovna unija bitan je dodatak ekonomskoj i monetarnoj uniji, naglasila je Sanja Tomičić, izvršna direktorica Sektora za međunarodne odnose Hrvatske narodne banke na okruglom stolu "Europa koja se razvija" održanom 20. veljače 2020. u organizaciji Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb.

Sanja Tomičić pojasnila je osnovne sastavnice bankovne unije: jedinstveni nadzorni mehanizam (SSM), jedinstveni sanacijski mehanizam (SRM) i europski sustav osiguranja depozita (EDIS) te se osvrnula na funkcioniranje instrumenta unutarnje sanacije (engl. bail-in) i zaštitnog mehanizma. Prva dva stupa, jedinstveni nadzorni mehanizam i jedinstveni sanacijski mehanizam, u funkciji su, a o trećem stupu, zajedničkom sustavu osiguranja depozita, još se pregovara. Kad bi se uspostavila bankovna unija u cijelosti, i uz dosljednu primjenu pravila, ona bi mogla ojačati otpornost bankovnog sustava u Europi na financijske šokove i ublažiti efekte prelijevanja krize.

Tomičić je podsjetila kako je ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam (ERM II) strateška odrednica Vlade RH te da pri ulasku u tečajni mehanizam država članica mora ući i u bankovnu uniju te je Hrvatska narodna banka zatražila uspostavljanje bliske suradnje s Europskom središnjom bankom.

Na okruglom stolu sudjelovali su i Ana Odak, pomoćnica ministra (Uprava za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije), Mario Antonić, državni tajnik (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta) i Marko Babić, pomoćnik direktorice (Sektor za međunarodne poslove i EU, Hrvatska gospodarska komora), a moderatorica okruglog stola bila je Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica