Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Ulazak u ERM II potaknut će institucionalne reforme u Hrvatskoj

7.8.2020.

 

Europska središnja banka objavila je na svojim internetskim stranicama analizu u povodu ulaska Hrvatske i Bugarske u europski tečajni mehanizam (ERM II). U tekstu se, između ostalog, navodi da se Hrvatska obvezala na dodatne reformske mjere kako bi se očuvala potrebna ekonomska i financijska stabilnost i postigao visok stupanj ekonomske konvergencije unutar Europske unije. Te bi reforme trebale ublažiti rizike na putu Hrvatske do pridruživanja europodručju jer su ključne lekcije iz financijske krize pokazale da visoka kvaliteta institucija i dobro upravljanje znatno smanjuju kreiranje prekomjernih financijskih neravnoteža. Jednako se tako ističe kako reforme koje se provode unutar mehanizma ERM II stvaraju preduvjete za efikasniju alokaciju kapitala u produktivne tvrtke umjesto u takozvane "rentne sektore". Uz to, u analizi se naglašava da je odnos cijena i dohodaka u Hrvatskoj trenutačno u skladu s relativnim odnosima cijena i dohodaka u europodručju, te se zaključuje kako činjenica prema kojoj je prosječni dohodak u Hrvatskoj u odnosu na europodručje relativno nizak, nije zapreka uspješnom prelasku na euro. Dapače, u tom je smislu važnije da je razina cijena u skladu s razinom dohodaka i ekonomskim fundamentima zemlje, kao što i jest u Hrvatskoj, navodi se u analizi, koja će u rujnu biti objavljena u redovnom Ekonomskom biltenu Europske središnje banke.

   Cjeloviti tekst analize možete pročitati ovdje.

Sa svih strana...

SA SVIH STRANA

Uvođenje eura 2023. ostvarivo je
3.9.2020.
Uvođenje eura 2023. ostvarivo je

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. ostvarivo je, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju "Put do eura" na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji.

Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II
10.7.2020.
Prijevod priopćenja o ulasku Hrvatske u ERM II

Na zahtjev hrvatskih tijela vlasti ministri financija država članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke te ministri financija i guverneri središnje banke Danske i Hrvatske sporazumno su odlučili hrvatsku kunu uključiti u europski tečajni mehanizam (ERM II).

Eurokovanice
30.10.2017.
Eurokovanice

Nacionalna strana eurokovanica upućuje na državu izdavateljicu

Izdavanje i optjecaj
30.10.2017.
Izdavanje i optjecaj

Europska središnja banka nema gotovinski odjel i ne sudjeluje u gotovinskim operacijama

Proizvodnja i zalihe novčanica
30.10.2017.
Proizvodnja i zalihe novčanica

Od 2002. godine svaka nacionalna središnja banka europodručja zadužena za jedan dio ukupne godišnje proizvodnje euronovčanica