Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Uloga eura u svijetu

Europodručje (eurozona) danas čini drugo najveće gospodarsko područje na svijetu s više od 340 milijuna stanovnika. Prosječni dohodak po glavi stanovnika drugi je najveći među vodećim svjetskim gospodarstvima. Promatrano kao cjelina, europodručje je najveći izvoznik u svijetu. Euro je druga najvažnija svjetska valuta. Osim toga, oko 60 zemalja izravno ili neizravno veže svoju valutu za euro.

Od njegova osnivanja do danas euro je uvelo još sedam država članica, a taj proces i dalje traje.

Status svjetske valute koju euro ima pruža državama članicama europodručja važnu zaštitu u razdobljima ekonomskih i financijskih kriza.

U takvim vremenima, globalne valute poput eura preuzimaju ulogu sigurnih utočišta za investitore te stoga u pravilu ne gube na vrijednosti. Međutim, čak i da devizni tečaj eura snažno deprecira – odnosno da se vrijednost eura značajno smanji – državama članicama europodručja to ne bi ozbiljno naštetilo. Naime, one su primarno usmjerene na međusobnu trgovinu, pa rast cijena uvoznih proizvoda uzrokovan deprecijacijom eura ne može imati presudan učinak na cijene i dohodak građana. Također, gospodarski subjekti u europodručju zadužuju se gotovo isključivo u eurima, pa stoga teret otplate duga ne ovisi o kretanju deviznog tečaja eura prema ostalim valutama.

Važnost zaštite koju pruža euro potvrđuje iskustvo pojedinih država koje su se suočile s problemima nakon izbijanja dužničke krize u europodručju 2010. godine. U situaciji kada država nema pristup međunarodnim financijskim tržištima i nije u stanju ispuniti svoje financijske obveze, činjenica da pripada europodručju omogućila je izrazito povoljno financiranje, restrukturiranje duga i povrat povjerenja. 

Pitanja i odgovori
Cijene i euro HNB i euro Hrvatska i euro Jedinstveni nadzorni mehanizam Jedinstveni sanacijski mehanizam Konverzija Koristi uvođenja eura Kriteriji za uvođenje eura Općenito o euru Troškovi i rizici uvođenja eura