Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

NOVOSTI

Uputa o procesu prilagodbe poslovnih procesa subjekata opće države za poslovanje u euru

9.3.2022.

Ministarstvo financija glavni je koordinator aktivnosti koje se provode u okviru Koordinacijskog odbora za prilagodbu opće države u procesu zamjene hrvatske kune eurom. Osnovna zadaća ovog Koordinacijskog odbora jest omogućiti nesmetan prijelaz javnih financija i državne statistike na euro te osigurati da sva tijela koja su uključena u sektor opće države na vrijeme prilagode svoje informatičke i računovodstvene sustave za poslovanje u novoj valuti.

Slijedom navedenog, Koordinacijski odbor za prilagodbu opće države izradio je dokument Uputa o procesu prilagodbe poslovnih procesa subjekata opće države za poslovanje u euru s ciljem jednoobraznog postupanja subjekata opće države u njihovim aktivnostima i prilagodbama koje ih očekuju u procesu zamjene hrvatske kune eurom kao službenom valutom. Dokument sadrži detaljne informacije o prilagodbama koje očekuju subjekte opće države te o vremenskom okviru uvođenja eura zajedno sa konkretnim primjerima.

Dokument je podložan promjenama stupanjem na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Sva pitanja i dodatne informacije o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a koja se tiču poslovanja subjekata opće države zaprimaju se na euro2023@mfin.hr.

priopćenja, intervjui...

PRIOPĆENJA, INTERVJUI...

Euro i mitovi o euru
13.10.2021.
Euro i mitovi o euru

Kolumna guvernera Borisa Vujčića za tjednik Nacional, objavljena 12. listopada 2021.

Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji
INTERVJU
26.11.2020.
Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji "Druga strana"

Viceguverner HNB-a Michael Faulend naglasio je da će središnji paritet određen na razini 1 euro = 7,53450 kuna, po kojemu je Hrvatska ušla u tečajni mehanizam ERM II, vjerojatno biti i tečaj konverzije pri ulasku u europodručje.

Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj
PRIOPĆENJE
30.10.2017.
Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

U ponedjeljak 30. listopada u zagrebačkom hotelu Westin započinje konferencija o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.