Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

PRIOPĆENJE

Ustrojen upravljački odbor i šest koordinacijskih odbora za uvođenje eura

31.12.2020.

 

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana osma sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj je ustrojen Upravljački odbor i šest koordinacijskih odbora. 

Sjednica je održana nakon što je Vlada usvojila Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom 23. prosinca ove godine, a na dužnost glavnoga koordinatora Upravljačkog odbora imenovan je Zvonimir Savić, savjetnik premijera za ekonomska pitanja. Članovima Upravljačkog odbora imenovani su Stipe Župan, državni tajnik u Ministarstvu financija, i Michael Faulend, viceguverner Hrvatske narodne banke.

Imenovani su i glavni koordinatori koordinacijskih odbora, pa će tako Koordinacijski odbor za zamjenu gotovog novca voditi Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka HNB-a, dok je glavnom koordinatoricom Koordinacijskog odbora za zakonodavne prilagodbe imenovana Ana Zorić, glavna savjetnica ministra financija. Na čelu Koordinacijskog odbora za prilagodbu opće države bit će Ante Matijević, glavni državni rizničar Ministarstva financija, dok je  Zdravko Zrinušić, glavni tajnik Ministarstva financija, imenovan  glavnim koordinatorom Koordinacijskog odbora za prilagodbu financijskog sustava. Nataša Mikuš-Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, vodit će Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača, dok će Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, biti glavni koordinator Koordinacijskog odbora za komunikaciju.

priopćenja, intervjui...

PRIOPĆENJA, INTERVJUI...

Euro i mitovi o euru
13.10.2021.
Euro i mitovi o euru

Kolumna guvernera Borisa Vujčića za tjednik Nacional, objavljena 12. listopada 2021.

Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji
INTERVJU
26.11.2020.
Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji "Druga strana"

Viceguverner HNB-a Michael Faulend naglasio je da će središnji paritet određen na razini 1 euro = 7,53450 kuna, po kojemu je Hrvatska ušla u tečajni mehanizam ERM II, vjerojatno biti i tečaj konverzije pri ulasku u europodručje.

Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj
PRIOPĆENJE
30.10.2017.
Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

U ponedjeljak 30. listopada u zagrebačkom hotelu Westin započinje konferencija o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.