Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Uvjeti za uvođenje eura

Kriteriji za uvođenje zajedničke valute jasno su propisani Ugovorom iz Maastrichta 1992. i odnose se na stabilnost cijena, javnih financija, tečaja i dugoročnih kamatnih stopa. Ti kriteriji postavljeni su zato da potaknu države članice na odgovorno ponašanje koje će pogodovati ekonomskoj stabilnosti i tako ih pripremiti za ulazak u monetarnu uniju. Kako je posljednja financijska kriza pokazala, stabilne i otporne države mnogo će uspješnije funkcionirati u uvjetima zajedničke valute nego države koje su opterećene vlastitim gospodarskim problemima.

Država članica EU-a mora dobiti pozitivnu ocjenu institucija EU-a – Europske središnje banke i Europske komisije – o ispunjavanju kriterija i spremnosti za nesmetano funkcioniranje u monetarnoj uniji. Jedan od kriterija – onaj o stabilnosti tečaja, koji podrazumijeva da nacionalna valuta države članice sudjeluje u tečajnom mehanizmu ERM II bez poremećaja i velikih oscilacija tečaja u odnosu na euro najmanje dvije godine – uvjetuje ukupnu dinamiku procesa uvođenja eura.

Pitanja i odgovori
Cijene i euro HNB i euro Hrvatska i euro Jedinstveni nadzorni mehanizam Jedinstveni sanacijski mehanizam Konverzija Koristi uvođenja eura Kriteriji za uvođenje eura Općenito o euru Troškovi i rizici uvođenja eura