Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

NOVOSTI

Valutni rizik u Hrvatskoj daleko je veći nego u usporedivim zemljama EU-a

9.7.2021.

Michael Faulend, viceguverner Hrvatske narodne banke, na 8. je Liderovoj konferenciji o izvozu "Pametni znaju čemu služi izvoz" potvrdio 1. siječnja 2023. kao izgledan datum za uvođenje eura, ali naglasio je kako će to ovisiti o ispunjavanju nominalnih kriterija i pomaka na području strukturnih mjera na koje se Hrvatska obvezala ulaskom u tečajni mehanizam ERM II. Govoreći o politici do uvođenja eura, kazao je kako se monetarna i tečajna politika HNB-a dotad neće mijenjati. "Valutni rizik u Hrvatskoj daleko je veći nego u usporedivim zemljama EU-a", istaknuo je viceguverner u sklopu svoje prezentacije pod nazivom "Monetarna politika do uvođenja eura i valutni rizici na neeurskim tržištima", te dodao kako će se uvođenjem eura ukloniti valutni rizik kao jedan od glavnih izvora ranjivosti hrvatskoga gospodarstva.

Komentirajući aktualnu gospodarsku situaciju, Michael Faulend istaknuo je kako je u tijeku heterogen i snažan gospodarski oporavak nakon iznimno duboke, ali kratkotrajne recesije koja je osobito pogodila usluge, no zaposlenost je očuvana. Iako se gospodarska aktivnost oporavlja, i dalje je ispod razina kakve je dosezala prije koronakrize, naglasio je viceguverner, dodajući kako se ne oporavljaju svi sektori jednako brzo. "Industrija i građevina su primjerice nadišle pretkriznu razinu, a trgovina i uslužne djelatnosti još su potisnute, ali i one se vraćaju. Robni izvoz pretrpio je udar početkom krize, ali brzo se revitalizirao i nadišao pretkrizne razine. Prošle godine kad smo radili projekciju u travnju, planirali smo da će turizam i usluge biti na razini trećine rezultata iz 2019. i mislili smo da smo optimistični. Na kraju se dogodilo da je turizam bio na 45 posto ostvarenja, a ove smo godine ponovno optimistični i očekujemo između 65 i 70 posto ostvarenja rezultata iz 2019. U kontekstu sadašnjih kretanja to je moguće i ostvarivo", rekao je viceguverner.

priopćenja, intervjui...

PRIOPĆENJA, INTERVJUI...

Euro i mitovi o euru
13.10.2021.
Euro i mitovi o euru

Kolumna guvernera Borisa Vujčića za tjednik Nacional, objavljena 12. listopada 2021.

Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji
INTERVJU
26.11.2020.
Viceguverner Faulend o euru u HRT-ovoj emisiji "Druga strana"

Viceguverner HNB-a Michael Faulend naglasio je da će središnji paritet određen na razini 1 euro = 7,53450 kuna, po kojemu je Hrvatska ušla u tečajni mehanizam ERM II, vjerojatno biti i tečaj konverzije pri ulasku u europodručje.

Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj
PRIOPĆENJE
30.10.2017.
Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

U ponedjeljak 30. listopada u zagrebačkom hotelu Westin započinje konferencija o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.