Dokumenti Pitanja i odgovori Sa svih strana Press Kontakt

Zašto euro u RH?

© Shutterstock

Za Hrvatsku su koristi uvođenja eura kao službene valute znatno veće od troškova povezanih s uvođenjem eura. Ključno je da će u Hrvatskoj koristi od prelaska na euro biti veće nego što je to slučaj za druge države članice europodručja i EU-a.

Zbog visoke zaduženosti hrvatskih građana, poduzeća i države u eurima uklanjanje valutnog rizika za Hrvatsku veća je korist nego za države koje prije uvođenja eura nisu bile u jednakoj mjeri euroizirane.

Visoka zastupljenost država članica europodručja u hrvatskoj robnoj razmjeni i turizmu pridonosi očekivanim koristima od uvođenja eura. Sve su to obilježja koja nas razlikuju od drugih država članica koje još nisu uvele euro i ne planiraju to učiniti u skoroj budućnosti, a zbog kojih nositelji ekonomske politike ocjenjuju da je Hrvatskoj korisno što prije započeti proces uvođenja eura.

Osim toga, Hrvatska je malo i otvoreno gospodarstvo, a upravo su ona znatno ranjivija na kapitalne tokove i promjene deviznog tečaja. Primjerice, u razdobljima financijskih kriza male države mogu doživjeti snažan odljev kapitala jer investitori u takvim uvjetima premještaju svoja sredstva u sigurnije destinacije i valute. Snažniji odljev kapitala maloj državi može prouzročiti deprecijaciju tečaja što može izazvati visoke troškove, osobito ako su obveze građana, poduzeća i države vezane uz stranu valutu. Osim toga, promjene deviznog tečaja u malim državama mogu imati snažan učinak na cijene jer se velik dio potrošačkih dobara uvozi iz inozemstva. U takvim uvjetima, mnoge male države odlučuju se vezati svoju valutu uz neku od ključnih svjetskih valuta. Malim europskim državama kao najlogičnije rješenje nameće se vezivanje uz euro. Zbog toga ne iznenađuje činjenica da su sve male države članice EU-a požurile s uvođenjem eura. 

Pitanja i odgovori
Cijene i euro HNB i euro Hrvatska i euro Jedinstveni nadzorni mehanizam Jedinstveni sanacijski mehanizam Konverzija Koristi uvođenja eura Kriteriji za uvođenje eura Općenito o euru Troškovi i rizici uvođenja eura